3,3 millioner kroner i tilskudd til pilotprosjekt


I en artikkel fra Nord-Norges største avis kunngjøres det at Oslo Universitetssykehus, UiT Norges arktiske universitet og ABEL Technologies sammen er tildelt nye forskningsmidler.

Les saken (+) her: nord24.no

OUS, UiT og ABEL har, i samarbeid med Diabetesforbundet, utviklet et e-helseprogram, DiaMester, som skal hjelpe personer med diabetes type 2 til å endre levevaner. Målet er å styrke egenmestring, forbedre helseeffekten og i noen tilfeller bidra til å reversere sykdommen. Stiftelsen Dam har tildelt forskningsmidler til å gjennomføre et pilotprosjekt for å teste ut e-helseprogrammet.

Formålet med pilotprosjektet er å undersøke om DiaMester, som bygger på ABELS teknologi, gir ønsket endring av levevaner og vektnedgang og dermed bedre helseeffekt som blodsukker, kolesterol og blodtrykk i tillegg til bedre egenmestring og livskvalitet. På sikt ønsker vi å teste ut programmet i en stor studie som kan vise at e-helseprogrammet kan reversere sykdommen. Per dags dato er det rundt 300 000 nordmenn som lider av diabetes type 2.

– Vi håper jo å bevise at dette er løsningen for alle som har diabetes type 2″ – sier ABELS CEO, Simon Laugsand, i artikkelen i Nordlys.

Dersom vi kan vise at oppfølging i e-helseprogrammet har ønsket effekt, er det endelige målet å tilby dette til alle pasienter med diabetes type 2 i Norge gjennom den offentlige helsetjenesten.

Diabetes type 2 er en sykdom som kan oppstå hos personer som har arvelighet for sykdommen, og risikoen øker med økende alder. Overvekt øker også risikoen for at genetisk disponerte individer får diabetes tidlig i livet, mens vektreduksjon kan bedre blodsukkerreguleringen og i noen tilfeller føre til normale blodsukkernivå, selv uten medisiner (såkalt remisjon av diabetes). Det er ikke nytt at diabetes type 2, kan håndteres med vektreduksjon, økt bevegelse, fokus på kosthold og en varig levevaneendring. Utfordringen er å sette dette inn i et system som kan fungere som et støtteapparat for personer med diabetes type 2 med veiledning og oppfølging av helsepersonell som kan diabetes og levevaneendring.

– ABEL har vist at denne måten å følge opp mennesker med helseutfordringer fungerer i praksis, i mindre skala. Nøkkelen til ABELS suksess er at de har personlig oppfølging. Du får direkte tilbakemelding fra en person som kan dette med levevaneendring og du får noen å diskutere mål og utfordringer med. Det finnes ikke noe sånt i Norge i dag, sammen med app-løsningen til ABEL», sier klinisk ernæringsfysiolog ved OUS, Anne-Marie Aas.

Aas, er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og prosjektleder for forskningen sammen med professor Eirik Årsand ved Universitetet i Tromsø. Forskningsmidlene som skal gå til å finansiere en doktorgradsstipendiat ved OUS over de neste 3 årene. Årsand ønsker å trekke fram det sterke kompetanse- og utdanningsmiljøet UiT sitter på innen helseteknologi, hvor det praktiske samarbeidet med blant andre næringslivsaktører som ABEL Technologies er en av styrkene ved universitetet. Aas og Årsand oppfordrer potensielle kandidater som ønsker å studere dette interessante og viktige området, til å melde sin interesse når PhD-stillingen utlyses senere i høst.
Kåre Birkeland, leder for Oslo diabetes forskningssenter, er henrykt over at tre år med forarbeid nå leder til et nasjonalt pilotprosjekt. Birkeland, som er professor ved UiO og spesialist i indremedisin, mener dette kan markere et potensielt gjennombrudd for diabetesbehandling, spesielt med tanke på type 2 diabetes.

Også Diabetesforbundet mener dette er svært spennende nyheter for sine medlemmer og oppfordrer spesielt fastleger til å melde sin interesse for å delta i prosjektet. Prosjektansvarlig hos Diabetesforbundet, Ragnhild Gjevre, har spesielt troen på den helhetlige tilnærmingen hvor alle elementer av en sunn livsstil jobbes med over lengre tid.

Utklipp fra e-søknaden:

Vi har utviklet et e-helseprogram som har som mål å oppnå positive endringer av levevaner og bedre egenmestringen og reversere T2D. På sikt vil vi teste e-helseprogrammet i en stor RCT med 400 deltagere, men vi søker her om midler til en pilotstudie for å teste gjennomførbarheten av programmet og undersøke om, og hvordan det kan gi ønskede levevaneendringer og vekttap.

Hovedmålet i piloten er å teste om deltakelse i ett år i e-helseprogrammet er assosiert med større vektreduksjon sammenlignet med vanlig behandling. Vi vil også teste effekten av en lavkaloridiett for å oppnå vektreduksjon i begynnelsen av e-helseprogrammet. Delmål inkluderer å teste e-helseprogrammets effekt på kostholdskvalitet, fysisk aktivitet, metabolske risikofaktorer (HbA1c, blodlipider, blodtrykk) og pasienters livskvalitet, egenmestring og sykdomsbelastning.

Prosjektprotokollen:

A PhD-student will be employed in the project at the OUH/ University of Oslo. The project manager will be main supervisor and professors Birkeland and Årsand co-supervisors. The PhD student will participate actively in the recruitment of participants (and GPs) and in the conduct of the pilot-RCT. He/she will follow the PhD-program at the University of Oslo and write three papers (suggested titles underneath) during the three years of employment that will form the basis of his/her PhD thesis: 1) The effect of 3 months intervention with an e-health lifestyle program on diet quality, physical activity, and bodyweight in people with type 2 diabetes 2) A one-year e-health lifestyle program; mediating and modulating factors for the effect on body weight and metabolic risk factors in people with type 2 diabetes. 3) The impact of an e-health supported lifestyle intervention on quality of life, self-management, and diabetes distress compared with usual care in people with type 2 diabetes.

Bildet i toppen er hentet fra artikkelen i nord24.no